Ons Speelgoed

SpeelgoedschijfSpellen en speelgoed in onze Speelotheek zijn onderverdeeld in verschillende categorieën volgens de speelgoedschijf van de Vereniging Speelotheken Nederland.

Vereniging Speelotheken Nederland

De speelgoedschijf is verdeeld in drie ontwikkelingsgebieden (lichamelijke, sociaal-emotionele en verstandelijke ontwikkeling) met elk drie categorieën speelgoed, herkenbaar aan een letter en kleur.

 

Sociaal-emotioneel

Samen spelen, gevoelens en fantasie. Omgaan met regels, op je beurt wachten, rollenspel.

FantasieFantasie

Speelgoed waarmee het kind op zijn eigen wijze speelt en wat een beroep doet op de fantasie van het kind, bijvoorbeeld: Playmobil, Little People, vrachtwagens, dino's, aquaplay.

ExpressieCreatief en Expressie

Speelgoed waarbij een beroep wordt gedaan op de creativiteit van het kind, zoals verkleedattributen, muzieksetjes, knutselpakketten, sjablonen.

GezelschapGezelschaps-spellen

Voor alle leeftijdscategorieën, bijvoorbeeld bordspellen, kaartspellen, dobbelsteen spellen, geheugenspellen, gelukspelletjes.

 

Verstandelijk

Denken en taal/constructief en planmatig bezig zijn. Verhaaltjes, zingen, volgens plan werken, oorzaak en gevolg zien, verbanden leggen.

Taal&DenkTaal, Denk en Reken

Speelgoed waar kinderen spelenderwijs mee kunnen leren, bijvoorbeeld hun woordenschat uitbreiden, fijne motoriek oefenen of leren omgaan met geld. Bijvoorbeeld Woorden Rally, rijgworm, sprekende klok, veters strikken en het aloude Loco, Skribi en de Duoplank. Voor de wat oudere kinderen: zakgeldspel, verkeersspel, werkwoordenspel, breukenspel en Elektrokit klik en bouw.

ConstructieBouw en Constructie

Speelgoed waarmee gebouwd kan worden, zoals Duplo, knikkerbanen, Megablocks, Kapla, Knex, maar ook Spektro (experimenteren met elektriciteit).

PuzzelsPuzzels

Grondpuzzels, houten puzzels, legpuzzels met diverse aantallen stukjes (tot 250) in diverse moeilijkheidsgraden en mind games.

 

Lichamelijk

Grove en fijne motoriek. Klimmen en klauteren of tekenen en zintuiglijk bezig zijn.

Beweging

Speelgoed om op of in te rijden/lopen. Meestal om (ook) buiten mee te spelen, bijvoorbeeld waveboards, loopfietsen, skelters en traptrekkers.

Zintuiglijk

Draagt bij aan de ontwikkeling door oefening van motoriek, oog-hand-coördinatie en het leereffect. Bijvoorbeeld minicomputers en vormenhuizen.

Snoezelen

Bedoeld voor met name zintuiglijke waarneming en ontspanning. Speciaal voor kleuters en mensen met een verstandelijke beperking of gevorderde dementie. De Speelotheek heeft geen speciaal snoezel-speelgoed.